kosár tartalma:    0 termék       Megrendelés elküldése  
Borsodi bemutatóterem: 3516 Miskolc, Pesti út 84.      Pesti bemutatóterem: 2143 Kistarcsa, Szabadság út 2.
Napelem
Ingyen villamos energia a napból

A napelemek a fotovillamos (PV) jelenséget hasznosítják, amelyen a Nap sugárzási energiájának közvetlenül villamos energiává történő átalakítását értjük. A napelemes modul egységes méretű (pl. 15x15 cm-es) szilícium alapanyagú cellákból áll. A napelem fény hatására működik, így közvetlen vagy közvetett napsugárzás, illetve egyéb fényforrás hatására is. Az említett elektromágneses sugárzás a napelem alapanyagát képező félvezetőben szabad töltéshordozókat hoz létre, amelyek hatására a napelem fémelektródáin feszültségkülönbség keletkezik. Ha a fémelektródákat külső áramkörön keresztül összekapcsoljuk, akkor a napelem megvilágításának hatására a külső áramkörben azzal arányos mértékű egyenáram folyik. A termelt egyenáramot egy megfelelő inverterrel a kívánt feszültségű és frekvenciájú váltóárammá tudjuk alakítani. A modulok készülhetnek amorf, mono-, illetve polikristályos szilíciumból. A hatásfok és az ár együttes szempontját figyelembe véve a polikristályos típusú napelem ideális választás.
 
Napelemes rendszerek
A napelemes rendszer kiépítése nyomán - egyszeri beruházással - lecsökken, sőt akár meg is szűnik az elektromos fogyasztás költsége. Az utcai elektromos hálózattal nem rendelkező helyeken a napelemes modulok alkalmazása megteremti a tetszőleges villamos berendezések működtetésének a lehetőségét. Ezek a rendszerek a mindennapi élet és az ipar bármely területén alkalmazhatóak, telepítésük egyszerű, karbantartást nem igényelnek, működésük egyetlen szükséges eleme a napfény. Magyarország természeti adottságai rendkívül kedvezőek. Az éves napsütéses órák száma akár 2100 is lehet, ami lényegesen nagyobb, mint pl. Ausztriában, vagy Németországban.
A napelemes rendszer mozgó alkatrészt nem tartalmaz, így zavartalan működése hosszú távra biztosított. A napelemes modulok egyrészt sziget üzemű rendszer, másrészt pedig hálózatra kapcsolt rendszer fő elemei lehetnek.


Sziget üzemű rendszerek


Sziget üzemű ("stand alone") napelemes rendszer esetén a foto villamos berendezéssel termelt, de az adott pillanatban el nem használt villamos energia - egy töltésszabályozón keresztül - akkumulátorokban tárolódik. A fogyasztás csúcsidejében (pl. esténként) aztán ez a tárolt energia kerül felhasználásra. A rendszer bárhova egyszerűen telepíthető, elektromos hálózattal nem rendelkező területeken is megfelelő áramellátást biztosít. A rendszer beruházási és telepítési költségei a legtöbb esetben kedvezőbbek, mint ha az adott területre vezetékes áramellátás kerülne kiépítésre. Emellett a továbbiakban már villanyszámlára sem kell költeni!
Hálózatra kapcsolt napelemes rendszerek
Egy átlagos háztartásnál a fogyasztás csúcsideje sokszor nem esik egybe a napelemes rendszer fő termelési időszakával. Gondoljunk csak arra, hogy napközben, amikor a legtöbb energiát termeli a rendszerünk, általában nem vagyunk otthon, illetve a világításra és egyéb fogyasztókra is főként este van szükség. Ezeket az időbeli eltéréseket maximális hatékonysággal egyenlítik ki a hálózatba visszatáplálós, vagy más néven hálózatra kapcsolat rendszerek. Ebben az esetben a napelemek egy arra alkalmas (pl. SMA) inverteren keresztül vannak összekapcsolva a már meglévő, "utcai" elektromos hálózattal. A hálózatba visszatáplálás lényege az, hogy a napközben termelt, de fel nem használt villamos energiát a helyi áramszolgáltató átveszi tőlünk. A fogyasztás és a termelés mennyiségének pillanatnyi viszonyát egy ún. "ad-vesz mérős", vagyis oda-vissza mérő digitális villanyóra mutatja. A régi villanyórát az elektromos szolgáltató cseréli le jutányos áron. Ennek a megoldásnak az egyik legnagyobb előnye az, hogy az általunk megtermelt energia teljes mennyiségét hasznosítani tudjuk, mivel az elektromos hálózat tulajdonképpen egy puffer szerepét tölti be. Így tehát nincs szükség akkumulátorokra a megtermelt energia tárolásához.